Böcker

Jina med J - Katarina WidholmJina med J

År 2009 kom Jina med J på Kikkuli förlag. Jag brukar kalla den en feelgoodroman för barn. Egentligen behöver man inte vara barn för att tycka om den men boken handlar om tioåriga Jina som älskar djur.

Kuriosa i sammanhanget är att den underbara omslagsbilden på Jina av Jens Ahlbom är nästan identisk med hur jag såg ut själv vid sisådär tioårs ålder. Märkligt med tanke på att vi inte kände varandra alls då, Jens och jag.

 

 

 

Jinas sommarJinas sommar (2010)

Uppföljaren till Jina med J. Även i den här boken är vardagsskildringen, med humor och värme i fokus utan att det för den skull blir tråkigt. Här finns nattbad, skogsbrands-dramatik, en kille på fyrhjuling och en spännande långritt. Men framförallt finns här Jina, en ovanligt vanlig tioåring med stort hjärta och stor kärlek till människor och djur i sin omgivning.

I den här boken kan du läsa fortsättningen om Jina och Elin och hur de åker med hästarna till landet där Jinas farfar bor. Det blir en lång skön sommar med bad och ridning men också äventyr och spännande upplevelser.

Mycket av det Jina är med om under sin sommar har jag också upplevt under mina somrar. Jag älskar natur och djur. Och jag är också fullständigt galen i att bada!

”Hektor tuggade skum och kastade med huvudet. Det var som det var en helt annan häst än min snälla gamla Hektor, en vildhäst jag aldrig sett förut… Just precis när pappa höll på att ta honom kom en enorm blixt. Det blev mörkt och sen mullrade det så det skakade i marken. Då stegrade sig Hektor och gnäggade ett långt ångestskri och kastade sig sen bakåt och föll i vild galopp. Innan någon fattat hur det gått till hade han rusat rätt igenom stängslet och upp mot skogen…”

 

 

Anders och korpenKorpen och Anders (2012)

Det här är berättelsen om en stor svart korp och om Anders som går i femman. Anders funderar mycket och är ibland lite ensam. Precis som hans bröder tränar han hockey. Problemet är bara att han egentligen inte tycker att det är roligt. Men genom korpen upptäcker han en ny värld och får en vän. En dag händer något riktigt läskigt och Anders måste kämpa med svåra frågor. Men om han litar på korpen, på sin vän och på "anmärkningsvärda bedrifter" finns det kanske en lösning...?

 

Just då sveper en svart skugga över mitt huvud och när jag tittar upp ser jag en stor fågel. Han gör en sväng bortåt ängen men kommer tillbaka. Jag trixar med ryggsäcken och får fram min kikare.

 

 

Vill du det Jina?Vill du det, Jina? (2015)

Vill du det, Jina? är en feelgoodroman för barn som utspelar sig i nutid i en liten stad i södra Norrland. Djuren är som i de tidigare böckerna i centrum även om Jina och hennes funderingar kring livet och vänskap är huvudtemat i boken. Det här är den tredje boken om Jina. I den här får du läsa mer om Hektor och hästarna men också om en speciell ny vän, några duktiga labradorhundar, ett par otroligt söta kattungar och några höns. Och om hur det mesta ordnar sig...

 

 

Lära hundar simma

Lära hundar simma (2018)

Det är skolavslutning och fröken säger att när hösten kommer och de börjar i trean ska alla kunna simma 25 meter. Olle blir iskall i magen.

Grejen är att han KAN simma. Han kan simtagen och vet precis hur man gör. Men sen är det där med att göra det. Det är liksom så svårt. I skolan, i badhuset har han gjort det rätt flera gånger. Fröken säger att han bara behöver träna lite.

"Framförallt på att inte vara så ängslig", säger hon. 
Olle fattar ungefär hur det går till att träna på simningen men vet absolut inte hur man tränar på att inte vara ängslig?

Helst skulle han vilja resa till Turkiet och lära sig simma men nu blir det till sjön hos Gunilla och Åke de reser till. Olles lillasyster, som är lite speciellare än andra systrar, ramlar en dag och mamma måste följa med henne till sjukhuset. Olle blir kvar på landet och får nya vänner. Ninni, en annan Olle och en tant som ser ut som ett flöte. Liksom en svart hund med snälla ögon som inte heller kan simma.

 

Var och hur kan böckerna köpas?

Böckerna köper du i din bokhandel eller via www.kikkuli.com eller www.adlibris.se.